
Biz, Gelişim Psikolojisi alanında deneyim sahibi, bebeklerin ve çocukların akademik, bilişsel ve dil gelişimi üzerine araştırma ve sosyal sorumluluk projeleri yürüten, çocuklara, ailelere ve eğitimcilere yönelik bilimsel bulgulara dayalı etkinlikler (örn. eğitimler, seminerler, çalışma grupları) düzenleyen bir ekibiz. Bilgi ve deneyimlerimizi sizinle paylaşmak ve tasarladığımız bilimsel araştırmalarda ve düzenlediğimiz etkinliklerde sizleri de aramızda görmek için sabırsızlanıyoruz!
Kuruluş Hikayemiz
Bilişsel Akademi Laboratuvarı (B.A.L.) 2019 yılında, MEF Üniversitesi bünyesinde, Psikoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Beyza Ş. Ateş tarafından bebeklerin ve çocukların akademik, bilişsel ve dil gelişimi üzerine araştırmaların ve sosyal sorumluluk projelerinin yürütüldüğü, bu konudaki bilimsel bilginin ve deneyimin çeşitli etkinliklerle (örn. eğitimler, seminerler, çalıştaylar) çocuklarla, ailelerle ve eğitimcilerle paylaşıldığı bir merkez olarak kuruldu.
B.A.L.’ın ismini bulmak için şu an B.A.L. kulüp üyeleri arasında yer alan gönüllü ekip arkadaşlarımız özverili bir çalışma yürüttü. Bu çalışmada, yaşları 3 ile 15 yaş arasında değişen çocuklara B.A.L. bünyesinde yapmayı planladığımız faaliyetleri anlatıp onlardan bu merkezin onlarda neyi/neleri çağrıştırdığını ifade etmelerini istedik. B.A.L. kulüp üyelerimizden Elif Dilara Taşcı, Şevval Begüm Taşcı & Merve Nihal Şen‘in yönettiği bu çalışma sonucunda çocuklar bu merkezde çalışacak kişileri arılara ve merkezde üretilen işleri de bala benzettiklerini ifade ettiler. Biz de arı ve bal konseptinden yola çıkarak merkezimizin isim ve logo çalışmalarına başladık. Bu çalışmaların sonucunda merkezimizin isminin Bilişsel Akademi Laboratuvarı (B.A.L.) olmasına karar verdik.
İsim bulunur bulunmaz logo çalışmalarımız başladı. Logomuzun çocukların karar verdiği ismi yansıtmasını istedik. B.A.L.’ın faaliyetlerini ve kuruluş hikayesini tasarımcımız Ebru Herkeser‘le paylaştık. Kendisi ve BA.L. ekibimizden Nas Çay ve Gülce Özcan özverili bir çalışma yürüttü. Bu çalışma sırasında, logomuzun ilk taslaklarını, oluşturduğumuz mini bir anketle çocuk-yetişkin demeden (3-76 yaş arasındaki) bir grup katılımcıyla paylaştık. Katılımcılarımızdan gelen geri bildirimler doğrultusunda logomuz son halini aldı.
Elif Dilara Taşcı, Şevval Begüm Taşcı, Merve Nihal Şen, Ebru Herkeser, MEF Üniversitesi Psikoloji Bölümü lisans öğrencileri başta olmak üzere kuruluş, isim bulma ve logo tasarım sürecinde yer alan tüm katılımcılarımıza, meslektaşlarımıza ve dostlarımıza B.A.L. ekibi olarak çok teşekkür ediyoruz.
Ekibimiz

Beyza Ş. Ateş
Lab Direktörü
Dr. Öğretim Üyesi, Psikoloji
atesbe@mef.edu.tr
MEF Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Doktora ve yüksek lisans çalışmalarını, sırasıyla 2010 ve 2016 yıllarında olmak üzere, Koç Üniversitesi’nde, Gelişim Psikolojisi alanında tamamlamıştır. Lisans derecesini 2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikoloji Bölümü’nden almıştır. Lisans yıllarında Middlesex Üniversitesi’nde (Londra) Dil Psikolojisi ve Bilişsel Psikoloji alanlarında çeşitli çalışmalara katılmıştır. Bebeklik, okul öncesi ve ilk okul dönemindeki akademik-bilişsel gelişimi ve dil gelişimini bireysel ve aile, mahalle, okul gibi çevresel etkenleri göz önünde bulundurarak gözlemsel ve deneysel yöntemler aracılığıyla incelemektedir. Bebeklik ve okul öncesi dönemde referans verme becerileri, ilk kelime öğrenimi, ilk okur-yazarlık aktiviteleri (örn. çocukla birlikte kitap okuma, anlatılar) , enformel (ev) ve formel (okul) eğitim ortamlarının özellikleri araştırma konuları arasında yer almaktadır.

Nas Çay
Lab Koordinatörü
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, Yüksek Lisans Öğrencisi
Çocuklarda dil gelişimi, özellikle kelime öğreniminde ebeveynlerin rolü konusuyla ilgilenmektedir. İkinci lisansının PDR olması çocukların akademik, bilişsel ve sosyal-gelişimi üzerinde okul iklimi ve aile tutumlarının etkisi üzerindeki çalışmalara yoğunlaşmasını sağlamıştır.

Bihter Kızılkaya
Lab Koordinatör Yardımcısı
Lisans Öğrencisi, Psikoloji
Bebeklik ve okul öncesi dönemdeki sosyal-duygusal gelişim ve alternatif eğitim yaklaşımları ile ilgilenmektedir. Çocuklardaki toplum yanlısı davranışları (prosocial behaviors) ve arkadaşlık ilişkilerini incelemektedir.

Feyza Yılmaz
Işık Üniversitesi, Klinik Psikoloji, Yüksek Lisans Öğrencisi
Çocuklarda hikaye anlatımı yoluyla kelime öğrenme süreçleri üzerinde çalışmalar yapmaktadır. Engelli çocukların bilişsel süreçlerine de ilgi duymaktadır.

Melike Nilifer
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Sosyal Psikoloji, Yüksek Lisans Öğrencisi
Çocuklarda oyun davranışlarının dil gelişimi üzerindeki etkileriyle ilgilenmektedir. Araştırmalarında -mış gibi oyun (pretend play) davranışlarının anlatı becerileri (narrative skills) ile olan ilişkisini incelemektedir.

Gülce Özcan
Lisans Öğrencisi, Psikoloji & PDR
Otizimli ve iki dilli çocukların bilişsel gelişimine ilgi duymaktadır. Çocuklarda dil gelişimi, özellikle kelime öğreniminde ebeveynlerin rolleri hakkında çalışmalar yapmaktadır.
Bize Destek Veren İşbirlikçilerimiz

Ebru Herkeser
Lab Gönüllüsü, Tasarımcı
Işık Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü’nde öğrenim görmektedir. Ön lisansını 2018 yılında, Marmara Üniversitesi Basım ve Yayın Teknolojileri alanında tamamlamıştır. Ön lisans yıllarında, Linker Creative Ajans’ta marka yönetimi ve grafik tasarım departmanında stajyerlik yapmıştır. Planladığı kariyer hedefi doğrultusunda, 3D modelleme ve animasyon, kullanıcı arayüz tasarımı, hareketli grafik tasarım, sergileme tasarımı, stüdyo fotoğrafçılığı, video ve ses kurgulama, karma gerçeklik teknolojileri gibi alanlarda kendisini geliştirmekte, aynı zamanda freelance olarak hizmet vermektedir.