İçeriğe geç
Bilişsel Akademi Laboratuvarı

Bilişsel Akademi Laboratuvarı

Cognitive Academia Lab

  • BİZ KİMİZ?
  • Araştırmalarımız
    • TUBİTAK 1003- KULE Projesi
  • Faaliyetlerimiz
    • Öğrenci Gruplarımız
    • Etkinliklerimiz
    • Bizden Kareler
  • B.A.L. Platformları
    • B. A. L. Kulüp
    • B.A.L. Anne-Baba
    • B.A.L. Eğitimciler
  • Duyurularımız
  • Bize Ulaşmak İçin
  • B.A.L. Blog

Öğrenci Gruplarımız

Ana sayfa / Öğrenci Gruplarımız

Bilim Okurları (Journals Club)

Bu grupta güncel bilimsel araştırmaları okuyup üzerine birlikte düşünüp tartışıyoruz. Bu grupta yer alarak ilgi alanınızı keşfedebilirsiniz. Şu anda dışarıya katılımı açık olan tek grubumuz Journals Club. Katılımcılarımızı daha iyi tanımak ve daha sonrasında yapılacak çalışmalara yönlendirebilmek adına başvuruları almaya devam ediyoruz.

Rol: Lab Katılımcısı

  • Devam zorunluluğu yok.
  • Kontenjan yok.
  • Değerlendirme/Seçim süreci yok.

Journals Club’a başvurmak için aşağıdaki formu kullanabilirsiniz:

https://forms.gle/X53vZuGDtgD4qF5F9

Çalışma Grupları

Bu gruplarımız uzmanların çalışmanın doğasına göre belirlediği 8-15 arası kontenjan limiti ve değerlendirme sonucu yapılan seçimlerle oluşturuluyor. Çalışma gruplarımız uygulama alanında var olan sorunları tespit etmeyi, bu sorunlara bilimsel verilere dayalı çözümlerle yaklaşmayı, literatürdeki açıkları tespit etmeyi ve yeni araştırmalara zemin hazırlamayı amaçlıyor.

Dönemsel olarak açılan gruplar için sadece duyuru yapılarak başvuru alınmaktadır. Şu an başvurular kapalıdır.

Rol: Lab Katılımcısı

  • Dönemsel olarak duyuru yapılıyor.
  • Değerlendirme/Seçim süreci var.
  • Devam zorunluluğu var.
  • Kontenjan var.

Şu anda aktif olarak devam eden dört adet çalışma grubumuz bulunuyor.

Eğitim ve Teknoloji

Bilişsel Akademi Laboratuvarı (Kurucu: Dr. Beyza Ateş) ve Koç Üniversitesi Dil ve İletişim Gelişimi Çalışmaları Grubu (Kurucu: Prof. Dr. Aylin Küntay) tarafından yürütülen bu çalışma grubu, okul öncesi ve ilkokul kademelerinde eğitim-öğretimde dijital teknolojilerin kullanılması ve eğitimde dijital teknolojilerin kullanılmasının çocukların akademik, dil, bilişsel ve sosyal-duygusal gelişimi üzerindeki etkileri konularına odaklanmaktadır. Çalışma grubu üyeleri, bu konuda tasarlanmış bir araştırmada çalışma ve isterlerse kendi bilimsel araştırmalarını tasarlama fırsatı bulacaktır.

Uzmanlar

Hande Sodacı: Koç Üniversitesi Bilişsel Psikoloji Doktora programında öğrenim görmektedir. Başlıca çalışma ve ilgi alanları; ana dil edinimi ve gelişimi, dil kullanımı ve işlemlemesinde bilişsel süreçler, eğitimde dijital teknolojilerin kullanımıdır. Bugüne dek yer aldığı projelerin araştırma konuları arasında iki dilli kişilerin konuşma ve jestlerine kültürün ve konuştukları dillerin etkisi ve sosyal robotlarla ikinci dil öğretimi bulunmaktadır.

Melike Nilifer: MEF Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nden mezun olmuştur. Şu anda Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nde Sosyal Psikoloji alanında yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Gelişim Psikolojisi ilgili alanında da çalışmalar yapmaktadır. Çalışmalarında akran iletişimi ve çocuklarda oyun davranışlarının dil gelişimi üzerindeki etkileriyle ilgilenmiştir.

Anne-Çocuk Ruh Sağlığı

Bilişsel Akademi Laboratuvarı kurucusu Dr. Beyza Ateş ve Klinik Psikolog Dr. Cemile Ceren Sönmez tarafından yürütülecek bu çalışma grubu, anneler arasında depresyon ve kaygı bozukluğunu ölçme araçlarınının araştırılması, Türkiye’deki anneler arasında uygulanmak üzere araştırma deseninin oturtulması ve buradan hareketle, anne ve çocuk ruh sağlığına yönelik önleme ve müdahale projeleri oluşturulması için gerekli adımların atılması amacını taşır. Bu alanlarda grup buluşmalarımız; literatür taraması, makale tartışması ve didaktik bilgi aktarımı çalışmalarını kapsayacaktır.

Uzman

Dr. Cemile Ceren Sönmez: Klinik psikoloji alanında doktora derecesini Columbia Üniversitesi’nden 2020 yılında almıştır. Araştırma alanları arasında, anne ruh sağlığının korunması, depresyon ve kaygı bozukluklarında ölçme ve tanı koyma süreçlerinin iyileştirilmesi, ve bu alanda önleme ve müdahale çalışmalarının yaygınlaştırılması yer almaktadır. Dr. Sönmez, kanıta dayalı davranışçı ve bilişsel terapilerin, duygudurum ve kişilik bozuklukları tanısı almış yetişkinler üzerinde uygulanması konusunda uzmanlık sahibidir.

İlk Okur-Yazarlık ve Teknoloji

Bilişsel Akademi Laboratuvarı kurucusu Dr. Beyza Ateş,

Dr. Cansu Oranç ve Dr. Sevda Binici Ay tarafından yürütülecek bu çalışma grubu, okul öncesi dönemde çocukla birlikte yürütülen ilk okur-yazarlık aktivitelerinde dijital teknolojinin kullanımı üzerine odaklanmaktadır. Günümüzde, erken çocukluk döneminde çocuklarla yapılan aktivitelerde teknoloji (örn. tablet, akıllı telefon, bilgisayar) yaygın olarak kullanılmakta olup bu kullanımın sağladığı fayda/zarar üzerine tartışmalar önem kazanmaktadır.

Bu çalışma grubu kapsamında, teknolojinin 0-8 yaş aralığındaki çocuklarla kullanımı (sıklığı, amacı, vb.) ve bu kullanım özelliklerinin çocukların gelişimi üzerindeki olası etkileri incelenecektir. Bu amaç doğrultusunda; ebeveyn/öğretmen gibi çocuğa temel bakım veren yetişkinlerin davranışlarına ve görüşlerine dair anket ve gözlem çalışmalarına başvurulacak ve derin bir literatür taraması yapılacaktır.

Bu çalışma grubu sonunda, katılımcılar alanı çok iyi tanıyacak, var olan veya ortaya çıkabilecek sorunları tespit edebilecek ve bu sorunlara yaratıcı çözümler üretmek için araştırma ya da yaratıcı dijital uygulamalar geliştirme konusunda desteklenecektir.

Uzmanlar

Dr. Cansu Oranç: psikoloji lisans derecesini Bilkent Üniversitesi’nden, davranış bilimleri yüksek lisans derecesini Radboud Üniversitesi’nden aldı. Gelişim psikolojisi alanındaki doktora çalışmalarını Koç Üniversitesi’nde tamamladı. Şu an Max Planck Institute for Human Development’ta doktora sonrası araştırmacı olarak araştırmalarına devam ediyor. Çocukların teknoloji ile öğrenme süreçleri ve bir bilgi kaynağı olarak teknolojiye yaklaşımları üzerine çalışıyor. Özellikle sosyal robotlar ve sesli asistanlar gibi yapay zeka destekli teknolojilerle etkileşimlerini inceliyor.

Dr. Sevda Binici Ay: lisans derecesini Okul Öncesi Eğitim alanında, yandal derecesini Psikoloji alanında alarak 2007 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden mezun oldu. Koç Üniversitesi Gelişim Psikolojisi alanında yüksek lisans programına devam ettiği sırada Fulbright programına kabul alarak eğitimine Amerika’da devam etti. Yüksek lisans ve doktora derecelerini Okul Öncesi Eğitim alanında The Ohio State Üniversitesi’nden aldı. Doktora sonrası Türkiye’ye dönen Dr. Binici Ay, Bahçeşehir Üniversitesi’nde Yardımcı Doçent olarak görev aldı, aynı zamanda Boğaziçi Üniversitesi’nde dersler verdi. 2015 yılı itibarı ile Amerika’ya yerleşti ve şu anda animasyonlu çocuk kitapları tasarlayan Vooks şirketinde araştırma danışmanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Dijital teknolojinin, özellile dijital uygulamaların çocukların erken okuma-yazma becerileri ve dil gelişimleri üzerindeki etkilerini araştırmaktadır.

Zihin Kuramı & İletişim

Bilişsel Akademi Laboratuvarı kurucusu Dr. Beyza Ateş ve araştırma grubu tarafından yürütülecek bu çalışma grubunun amacı çocuk ile yetişkin arasındaki nesnelere yönelik iletişimin özellikleri (işaret etme, sözel olarak söyleme, taklidini yapma vb. gibi iletişimsel ipuçları) ve bu özelliklerin zihin kuramı ile olan ilişkisi üzerine okumalar yaparak bu alan hakkında daha derin bir bilgi sahibi olmak ve bu konulara ilişkin emprik ve derleme çalışmaları tasarlamaktır.

Çalışma grubu kapsamında, çocuk-yetişkin etkileşiminin farklı iletişim ortamlarında (örn. kitap okuma, hikaye anlatımı) incelendiği; deneysel, gözlemsel ve göz izleme yöntemlerinin kullanıldığı çalışmalara odaklanılacaktır. Çalışma grubu olarak haftalık buluşmaların yanı sıra Perusall uygulaması kullanılarak interaktif okumalar yapılması planlanmaktadır.

Nas Çay: Ana dalını MEF Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik bölümünde tamamlamış olup çift ana dal bölümü olan Psikoloji bölümünden 2021 Haziran ayında mezun olacaktır. Yüksek lisans öğrenimine Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik programında devam etmektedir. Çocukların kelime öğreniminde başvurdukları yöntemlere ve dil öğreniminde ebeveynin rolüne ilgi duymaktadır.

Feyza Nur Yılmaz: Psikoloji lisansını MEF Üniversitesi’nden almış olup yüksek lisansına Işık Üniversitesi Klinik Psikoloji programında devam etmektedir. Direktif ve dolaylı dil kullanımının ve hikaye anlatımının kelime öğrenimi ve dil becerileri üzerindeki etkisine ilgi duymaktadır.

Nihal Çiftçi & Esra Akkaya: İstanbul Üniversitesi Psikoloji bölümünden 2020 yılında mezun oldular. Çocuklarda zihin kuramının işlevine yönelik araştırmalarda rol almış olup çocuklarda zihin kuramının gelişimi ve zihin kuramının nesneler hakkındaki etkileşim ile olan ilişkisi konularına ilgi duymaktadırlar.

Araştırmalar

Lab katılımcılarımız derinlemesine bilgi kazandıkları alanda kendi araştırmalarını bir uzmanın danışmanlığında tasarlayıp yürütme fırsatı bulabiliyorlar veya B.A.L. bünyesinde bir araştırma bulunuyorsa bu araştırmaya dahil olabiliyorlar.

Rol: Gönüllü Araştırma Asistanı

Araştırmalarımız için sadece çağrı yaparak başvuru alıyoruz. Şu an başvurular kapalıdır.

Sosyal Sorumluluk Projeleri

Projelerimizi uzmanlar eşliğinde bilimsel bulgulara dayalı olarak gerçekleştiriyoruz ve sadece çağrı yaparak başvuru alıyoruz.

Rol: Gönüllü

2021Telif hakkı Bilişsel Akademi Laboratuvarı. Blossom Anne Blog | GeliştirenBlossom Themes.Altyapı